Diş Beyazlatma

Beyaz dişler günlük yaşamda hijyen, özgüven ve estetik görünüm açısından önem arz ediyor. Fakat fizyolojik nedenlerin yanı sıra; sigara, antibiyotik kullanımı, kahve ve çay tüketimi gibi farklı sebeplerle beyaz dişler yerini renklenmelere bırakabiliyor. Dişlerde oluşan bu renklenmeler ofis ve ev ortamında gerçekleştirilen farklı diş beyazlatma yöntemleri ile beyazlatılabilir. Gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi ile sağlanan diş beyazlığı uzun soluklu muhafaza edilebilir. Diş beyazlatma konusunda bir uzmana danışılmalı ve kişiye özel tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.
Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma işlemi uygulaması zor mu?

İdeal diş beyazlığına sahip olmak düşünülenin aksine zor değil. Dişlerde meydana gelen renklenmeleri diş beyazlatma (bleaching) işlemi ile yok edebilir ve daha beyaz dişlere sahip olabilme imkanına sahipsiniz. Diş beyazlatma işlemi diş taşı temizliği işlemi sonrası yapılan polisaj işleminden farklıdır. Diş beyazlatma uygulamasında dişin kendi renk tonu 2-3 ton kadar fark edebilmektedir. Diş beyazlatma işlemi hekim tarafından ofis ortamında uygulanan ofis tipi beyazlatma (ofis bleaching) ve hastadan alınan ölçülerle hastanın kendisine verilen şeffaf bir plak sayesinde daha düşük oranlı beyazlatma ajanları içeren jellerle hastanın kendisinin evde uygulayacağı ev tipi beyazlatma (home bleaching) olarak farklı yöntemler ile uygulanabilir. Ayrıca hekim kontrolünde olmayan ve hastaların eczanelerden temin edilebildiği over the counter olarak nitelendirdiğimiz; beyazlatıcı diş macunu, ağız gargarası gibi ürünler bu uygulamalara destek olarak kullanılabilir.

 

Fakat bu ürünlerin etkisi, hekim kontrolünde olan beyazlatma işlemine nazaran çok düşüktür, hekim kontrolünde yapılan beyazlatma sonrası hekim tavsiyesi ile kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır.

Diş Beyazlatma

Beyazlatma işlemleri dişlerde az da olsa hassasiyete neden olabilir. Bu hassasiyet havaya, çok sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etki olarak gözlemlenir. Diş hassasiyetinin genellikle 24 – 48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durumla karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır. Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere zararı yoktur.

Evde Diş Beyazlatma yapılır mı?

Alternatif yollarla diş beyazlatma örneğin Karbonat ile diş beyazlatma, zerdeçal ile diş beyazlatma, Hindistan Cevizi yağı ile diş beyazlatma, çilek ile diş beyazlatma, alüminyum folyo ile diş beyazlatma, limon ile diş beyazlatma, elma sirkesi ile diş beyazlatma, ceviz kabuğu ile diş beyazlatma ve çamaşır suyu ile diş beyazlatma gibi yüzlerce farklı beyazlatma uygulamaları internet ortamında rastlayabilirsiniz. Ancak bu tip maddelerin dişleri beyazlatmaya hiçbir faydası olmadığı gibi dişler üzerinde geri dönüşümsüz hasarlar ve hassasiyetler oluşturur. Kesinlikle tercih edilmemelidir.


Diş beyazlatma işlemi sonrası 1,5 – 2 haftalık sürede, işlemi uygulandığı dişlere dolgu ve kaplama gibi farklı tedaviler yapılmamalıdır. Çünkü beyazlatma ilacının tesiri hala sürdüğünden, bu restorasyonların tutuculukları biraz daha düşük olacaktır. Hamilelerde ve süt dişlerinde, bu uygulamanın yapılması önerilmez Ayrıntılı bilgi için Üsküplü Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanlarından bilgi alabilirsiniz.