Pedodonti
Çocukların ağız içerisinde bulunan süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığı ile doğru orantılıdır. Süt dişlerinin görevi, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.
Pedodonti
Pedodonti hakkında bilinmesi gerekenler
Çocuk diş hekimliğinin ilk amacı, dişsel sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denir.
Son yıllarda çürük sıklığı konusunda yapılan araştırmalara göre; çocuklarda çürük sıklığının, hem süt dişlenme 2-6 yaş arası döneminde ve de karışık dişlenme 7-12 yaş arası döneminde %90 oranlarına çıktığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle, çocuğun gelecekteki ağız ve diş sağlığını ve en önemlisi genel sağlığını da koruyabilmek için çürükten koruyucu yöntemlerin uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Pedodonti
Çocuk diş hekimleri, çocuğun diş ve yaş gelişimine göre doğru zamanda bu koruyucu uygulamaları yaparak çocukların ağız ve diş sağlıklarını olduğu kadar genel sağlıklarını da önemli ölçüde etkileyen diş çürüklerinden koruyacak uygulamalar yaparlar. Bu nedenle 1 yaşından itibaren çocuğunuzun ilk ağız ve diş muayenesini yaptırıp çocuk diş hekiminizin belirleyeceği aralıklarda (4-6 ayda 1) ağız ve diş kontrolleri ile bakımını yaptırarak çocuğunuzu diş çürüklerinden tamamen korumuş olursunuz.
Pedodontist Görevi Nedir ?
- Çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmamasını sağlamak.
- Çocuğun çürük risk grubunu belirleyerek kişiye özgü koruyucu programlar düzenlemek.
- Ağız ve diş bakımı hakkında hem çocuğu hem aileyi bilgilendirmek.
- Çocuğun beslenme alışkanlığını düzenlemek.
- Diş çürüğü oluşmadan uygulanabilecek koruyucu uygulamaları Fissür örtücü yada Flor uygulaması yapmak.
- Süt ve genç daimi dişlerin restoratif ve endodontik tedavilerini yapmak.
- Çocuğun çene ve diş gelişiminin düzenli ilerlemesini kontrol etmek.
- Koruyucu ortodontik tedaviler yapmak.
- Kötü ağız alışkanlıklarının durdurulmasına yönelik tedaviler yapmak. (Parmak emme, Tırnak yeme, kalem ısırma vs.)
- Süt dişlerinin çekimlerini ve gerekli ise yer tutucu ve çocuk protezi yapmak.
- Çocuk dental bir travma yaşadıysa bununla ilgili takipleri ve tedavileri yürütmek.
- Özel ilgi gerektiren çocukların diş tedavilerini ameliyathane şartlarında sedasyon ya da genel anestezi altında yapmak.